Pravidlo 11: Všechno zbytečné musí jít pryč

Miloslav Šimek na tuto větu kdysi odpověděl: „Tak já jdu,“ ale ještě dlouho zůstal. Pro vás tato výjimka neplatí. Ve vztahu k vlastnímu textu musíte být nemilosrdní.

Dodnes mě dokáže rozzuřit, když vidím nějakou českou televizní inscenaci, v níž jsou dlouhé záběry na někoho, jak přijíždí autem k domu, parkuje, zvoní, vchází do předsíně a následuje dialog:

A: „Dobrý den.“

B: „Dobrý den.“

A: „Tady si odložte.“

B: „Děkuji!“ (odkládá si)

A: „Ne, nezouvejte se, u nás se nezouváme.“

B: „Děkuji.“ (nezouvá se)

A: „Tak pojďte dál a posaďte se.“

B: „Děkuji.“ (sedá si)

A: „Dáte si něco k pití?“

B: „Ne, děkuji.“ (Varianta 2. je, že řekne ano, a pak se buď a) nalije koňak, v horším případě b) vaří se káva, zatímco se triviální slovní vata nastavuje, jak jen to jde.)

A: „Tak co vás ke mně přivádí?“

(Radujeme se, že se konečně dozvíme něco důležitého.)

B: „No, jak bych to jen řekl… Vlastně nic důležitého.“

(Přepínáme program, nadáváme scénáristovi, dramaturgovi, režisérovi i sobě.)

Daniel Koehler k tomuto tématu podotýká: „Existuje i pravidlo, kterému se říká: Zabijte své miláčky. Platí to obzvlášť ve filmu, kdy se obtížně točí složitá scéna, která se navíc velmi povede, ale ve finálním střihu se ukáže, že v rámci celku nefunguje. A celku se musí podřídit vše. Proto i takto vypiplaného miláčka dokáže dobrý režisér nemilosrdně odstranit.“

V literatuře platí totéž, snad jen s výjimkou vtipného dialogu.

Obzvlášť hrubá chyba je stvoření nějaké postavy, která se v díle na několika stranách objevuje, ale přitom neposouvá a nemění děj a její vypuštění neovlivní příběh (netýká se to jen drobných „žánrových“ figurek, které slouží např. pro vykreslení atmosféry). Taková postava musí jít pryč.

Škrtejte.

A až ze svého textu všechno zbytečné vyškrtáte, začněte škrtat znovu.

Odstraňte všechno, co skutečně neslouží k ději, co neobsahuje nějakou důležitou informaci nebo emoci, ke kterým se navíc ještě dále vrátíte a budete je nějak rozvíjet.

Když potřebujete mít hrdinu v jedné scéně v samoobsluze a ve druhé doma, opravdu není potřeba popisovat jeho cestu ze samoobsluhy domů, pokud se na ní nestane nic podstatného. Pokud vám tato rada přijde triviální, tím lépe. Bohužel jsem ale viděl už tolik rukopisů, kde mají autoři pocit, že musí vyprávět všechno pěkně po řadě a nic nevynechávat, že mám „Dobrých dnů“ a „Tady si odložte“ načerpáno na deset životů.

Prodírat se takovou spisovatelskou vatou je příšerná nuda.

Nepište vatu.

Skutečný spisovatel dokáže velkoryse napsat:

„Následující tři měsíce se nic důležitého nestalo.“ (Stephen King: TO)

…a pokračovat dál.

Pokračování →

© Stanislav Hudský, 2010

Chcete vydat knihu?Knihy autora:

Jak napsat dobrou knihu Silentium Psychokrator Petrachtace Bestiář
Slepička dle Sade

Jak napsat dobrou knihu

Text Jak napsat dobrou knihu byl zveřejněn v roce 2010 a od té doby si ho již přečetlo přes 75 000 jednotlivých čtenářů. Od roku 2011 je k dispozici i ve formě e-knihy na adrese: https://www.artporte.cz/e-shop/domu/21-jak-napsat-dobrou-knihu-stanislav-hudsky-9788087105214.html

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Kliknutím na tlačítko Souhlasím, odsouhlasíte používání tzv. cookies naším serverem na dobu 3 měsíců. Při další návštěvě se Vám opět objeví možnost cookies schválit či odmítnout. CO JSOU COOKIES? Cookies jsou malé datové soubory, které jsou nezbytné pro správnou funkci internetových stránek, a které váš prohlížeč někdy ukládá ve vašem počítači nebo mobilním zařízení, což je běžné u většiny moderních internetových stránek. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preference (např. přihlašovací údaje, jazyk, velikost písma a jiné zobrazovací preference), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a stránky se i rychleji načítají. JAKÉ COOKIES POUŽÍVÁME? Tyto internetové stránky používají elektronický publikační systém Wordpress a internetovou analytickou službu Google Analytics, které využívají tzv. „cookies", což jsou textové soubory umístěné ve vašem počítači, jež pomáhají internetovým stránkám analyzovat, jak je uživatelé používají. Informace, které „cookie" vytvoří o vašem použití internetových stránek (včetně vaší IP adresy), budou předány firmě Google, Inc. a uloženy na serverech ve Spojených státech amerických. Google použije tyto informace ke zhodnocení vašeho použití internetových stránek. Sestavuje totiž zprávy o aktivitách na internetových stránkách pro správce internetových stránek a poskytuje další služby, jež se týkají aktivit na internetových stránkách a používání internetu. Může také tyto informace zaslat třetím stranám, pokud to vyžaduje zákon nebo pokud informace pro firmu Google třetí strany zpracovávají. Google neporovnává vaši IP adresu se žádnými dalšími údaji, které spravuje. Výběrem příslušného nastavení na vašem prohlížeči můžete používání cookies odmítnout. V takovém případě se však může stát, že nebudete moci využívat všech funkcí těchto internetových stránek. Používáním těchto internetových stránek souhlasíte s tím, aby společnost Google vaše údaje zpracovávala takovým způsobem a za takovým účelem, jež jsou uvedeny výše. Systém Wordpress pak používá cookies při komunikaci s naším serverem, abyste se nemuseli neustále znovu přihlašovat a aby se vám načítaly stránky rychleji. JAK UPRAVIT VYUŽÍVÁNÍ COOKIES? Využívání cookies lze upravit podle toho, jak potřebujete (např. je můžete vymazat). Podrobné informace uvádí stránky AllAboutCookies.org. Můžete vymazat všechny cookies, které jsou již na vašem počítači a většina prohlížečů také nabízí možnost zabránit tomu, aby byly cookies na váš počítač ukládány. Pokud však tuto možnost využijete, budete zřejmě muset manuálně upravovat některé preference při každé návštěvě daných stránek a nelze ani vyloučit omezení některých služeb a funkcí stránek.

Zavřít