Pravidlo 48: Využívejte hudby jazyka

Někdy se hovoří o melodii jazyka toho či onoho autora. Já dávám přednost termínu hudba jazyka, protože melodie je jen posloupnost tónů, zatímco hudba může obsahovat jak melodii, tak rytmus, tempo, sílu či výraz.

Každý jazyk má svou vlastní melodii (tj. určité posloupnosti hlásek), jsou jazyky libozvučnější a méně zvučné, polynéské jazyky se svými zdvojenými samohláskami znějí například většině lidí velmi melodicky.

My jsme to s češtinou příliš nevyhráli. Jedná se o nejtvrdší ze slovanských jazyků, navíc s častým používáním ř, š a č — a shodne-li se většina národů na tom, že jim nizozemština připomíná chrochtání, pak o češtině tvrdí, že je jakýmsi prskáním.

Nám to zas až tak nevadí, protože svět se k našim textům stejně dostane jenom v překladech, (češtinu se opravdu učí jenom málokdo a na rozdíl od Francie nebo Německa se naše vlády podporou šíření češtiny nijak zvlášť nezabývají).

Překladatel změní melodii našeho textu k nepoznání, to vyplývá již jen z faktu, že jiný jazyk je jinak melodický, záleží však jen na překladatelově kvalitě, zda v našem textu dokáže rozpoznat i jeho hudebnost a zda ji dokáže nějakým vhodným způsobem přenést do druhého jazyka.

Našimi čtenáři však budou prakticky ve sto procentech Češi (není potřeba si dělat iluze) a proto bychom se zvláště v počátcích měli hudebností našich vět intenzivně zabývat.

Krásný příklad (anti)hudebnosti nalezneme v knize Jaroslava Velinského Den a noc, v níž slavný básník Antarktidy Théo Valton tvoří novou antarktickou poezii ve stylu:

„Svist ker již zkřeh,

dře led dnem šelf.“

Velínského postavy k tomu dodávají:

„Svist ker není žádný zázrak. Zní to skoro jako reklamní slogan: JEN STŘIK — FLEK PRYČ.“

„No vida, pak že nemáš cit pro poezii. Samozřejmě, to taky vymyslel Valton. Stejně jako slogan JEZ KRILL, BUĎ FIT a další.“

„Ale proč, probůh?“

„Kolik myslíš, že dostane za jednu vydanou básnickou sbírku, paparazzo? Něčím se živit musí.“

(Jaroslav Velinský: Den a noc)

Srovnejte například věty:

Na střeše nízkého domu se vytvořila čepice sněhu a pod paprsky náhle vyšlého slunce pomalu tála.

A:

Čepice čerstvého sněhu na střeše nízkého domu v paprscích náhlého slunce pomalu tála.

Druhý příklad je vlastně malá báseň, rozdělíme-li ji do veršů, vznikne de facto jakési haiku:

Čepice čerstvého sněhu

na střeše nízkého domu

v paprscích náhlého slunce

pomalu tála.

Uplatnili jsme vyrovnaný rytmus (stejné počty slabik prvních tří veršů), strukturu (první tři verše končí vždy příslovcem a podstatným jménem ve stejném pádu), melodie má vyrovnané tempo, které jsme v posledním verši ukončili dříve a vytvořili jsme tak větší důraz (mohli jsme nechat rytmus vyrovnanější a použít místo posledního verše např.: „pomalu padala dolů“, ale takhle je rytmus zajímavější.) Z těchto důvodů pak i bez rozčlenění do veršů působí hudebnost věty díky svému rytmu, tempu a struktuře uklidňujícím dojmem — je to mírný, vyrovnaný obraz, nad kterým můžeme chvíli spočinout.

I když jsme si říkali, že obecně vzato není čeština příliš libozvučná, má oproti jiným jazykům velmi volnou strukturu v pořadí slov a při vytváření hudebnosti textu s tím můžeme úspěšně pracovat. Toto pořadí však může měnit nejenom hudebnost, ale i význam vět. Srovnejte:

Karel přišel domů, vzal si večeři a usnul nad rozečtenou knihou…

Oproti:

Domů přišel Karel, vzal si večeři a nad rozečtenou knihou usnul…

A nakonec (jako ze staré ruské bajky):

Přišel Karel domů, večeři si vzal, usnul nad knihou rozečtenou…

Vyplatí se zpočátku přemýšlet nad hudebností vlastních textů. I když vás to nejprve bude trochu brzdit, časem vám to vejde do krve a po několika letech už se tím nebudete muset zabývat, prostě budete psát a melodie, rytmy i tempa budete střídat dle své potřeby.

Pokračování →

© Stanislav Hudský, 2010

Chcete vydat knihu?Knihy autora:

Jak napsat dobrou knihu Silentium Psychokrator Petrachtace Bestiář
Slepička dle Sade

Jak napsat dobrou knihu

Text Jak napsat dobrou knihu byl zveřejněn v roce 2010 a od té doby si ho již přečetlo přes 75 000 jednotlivých čtenářů. Od roku 2011 je k dispozici i ve formě e-knihy na adrese: https://www.artporte.cz/e-shop/domu/21-jak-napsat-dobrou-knihu-stanislav-hudsky-9788087105214.html

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Více informací

Kliknutím na tlačítko Souhlasím, odsouhlasíte používání tzv. cookies naším serverem na dobu 3 měsíců. Při další návštěvě se Vám opět objeví možnost cookies schválit či odmítnout. CO JSOU COOKIES? Cookies jsou malé datové soubory, které jsou nezbytné pro správnou funkci internetových stránek, a které váš prohlížeč někdy ukládá ve vašem počítači nebo mobilním zařízení, což je běžné u většiny moderních internetových stránek. Stránky si tak na určitou dobu zapamatují úkony, které jste na nich provedli, a preference (např. přihlašovací údaje, jazyk, velikost písma a jiné zobrazovací preference), takže tyto údaje pak nemusíte zadávat znovu a stránky se i rychleji načítají. JAKÉ COOKIES POUŽÍVÁME? Tyto internetové stránky používají elektronický publikační systém Wordpress a internetovou analytickou službu Google Analytics, které využívají tzv. „cookies", což jsou textové soubory umístěné ve vašem počítači, jež pomáhají internetovým stránkám analyzovat, jak je uživatelé používají. Informace, které „cookie" vytvoří o vašem použití internetových stránek (včetně vaší IP adresy), budou předány firmě Google, Inc. a uloženy na serverech ve Spojených státech amerických. Google použije tyto informace ke zhodnocení vašeho použití internetových stránek. Sestavuje totiž zprávy o aktivitách na internetových stránkách pro správce internetových stránek a poskytuje další služby, jež se týkají aktivit na internetových stránkách a používání internetu. Může také tyto informace zaslat třetím stranám, pokud to vyžaduje zákon nebo pokud informace pro firmu Google třetí strany zpracovávají. Google neporovnává vaši IP adresu se žádnými dalšími údaji, které spravuje. Výběrem příslušného nastavení na vašem prohlížeči můžete používání cookies odmítnout. V takovém případě se však může stát, že nebudete moci využívat všech funkcí těchto internetových stránek. Používáním těchto internetových stránek souhlasíte s tím, aby společnost Google vaše údaje zpracovávala takovým způsobem a za takovým účelem, jež jsou uvedeny výše. Systém Wordpress pak používá cookies při komunikaci s naším serverem, abyste se nemuseli neustále znovu přihlašovat a aby se vám načítaly stránky rychleji. JAK UPRAVIT VYUŽÍVÁNÍ COOKIES? Využívání cookies lze upravit podle toho, jak potřebujete (např. je můžete vymazat). Podrobné informace uvádí stránky AllAboutCookies.org. Můžete vymazat všechny cookies, které jsou již na vašem počítači a většina prohlížečů také nabízí možnost zabránit tomu, aby byly cookies na váš počítač ukládány. Pokud však tuto možnost využijete, budete zřejmě muset manuálně upravovat některé preference při každé návštěvě daných stránek a nelze ani vyloučit omezení některých služeb a funkcí stránek.

Zavřít